top of page

3 myter om kreativt skapande...

Uppdaterat: 18 aug. 2023

... Och hur du förpassar dem till papperskorgen

Saknar du känslan du hade som barn av att skapa och leka utan en tanke på resultatet?


Föreställ dig att du fick fri tillgång till den upplevelsen. På vilket sätt skulle ditt liv bli annorlunda?


Mitt liv förändrades drastiskt. Jag bytte mitt vanliga 9-5-jobb mot en arbetsdag som består av kreativt skrivande. Jag bytte självtvivel mot en djup känsla av förundran inför alla de ofödda skapelser som bor i mig. Och jag bytte 20 år av kreativa blockeringar mot ett kreativt flöde som nog kan liknas vid ett vilt vattenfall.

(Det stämmer, jag blev kreativt blockerad tidigt i livet. Så kan det gå för personer med ett mycket aktivt ”förnuft”. Am I right?)

Hursomhelst. För att nå mitt kreativa flöde krävdes att jag utplånade de missuppfattningar jag hade om hur kreativitet fungerar.

Det skapas lätt myter kring vad kreativt skapande är och hur det borde gå till. Och dessa myter har fått mer än en kreatör att kasta ett manuskript i papperskorgen, slänga en tavla på sophögen och lägga kameran eller dansskorna på hyllan.

Här är tre av de vanligaste:


1. Det krävs en särskild begåvning eller talang för att skapa kreativt. Vissa människor är särskilt ämnade för att skapa kultur, medan resten är ämnade att konsumera den.


2. Det krävs massor av inspiration och motivation för att skapa något värdefullt. Och jag har inte tillräckligt med energi.


3. Det tar lång tid att lära sig att skapa sådant som duger/är tillräckligt bra/som andra vill ta del av/som min inre kritiker blir nöjd med.


Ovanstående är alltså rena missuppfattningar. Ändå finns det mängder av kurser och utbildningar som fortsätter att göda dem.


Det jag har observerat är att de flesta skaparkurser fokuserar på att utveckla ditt intellekt. Inte din intuition.


Med andra ord: vanliga kurser ökar din kunskap om specifika tekniker, men de förstärker inte din inneboende, kreativa kraft. De lär dig hur andra gör för att skapa, men de hjälper dig inte att utforska den skapandeprocess som är unik just för dig.


Av den anledningen har jag satt ihop ett gratis föredrag som syftar till att reda ut vanliga missuppfattningar om kreativitet och vad du kan göra för att öka ditt kreativa flöde.

Du hittar föredraget här: SE FÖRELÄSNINGEN


Bakom länken finner du bland annat:

  • En övning som hjälper dig att få kontakt med ditt inre, skaparglada barn.

  • Fler vanliga missuppfattningar kring kreativt skapande.

  • Hur du kan göra för att separera prestationsångest från din kreativa process.

  • Och, förstås, 3 kraftfulla tekniker för att öka ditt kreativa flöde och lösa upp blockeringar.

Passa på att ta del av det idag, medan det fortfarande finns tillgängligt. Obs, helt kostnadsfritt.

Här kommer länken igen: SE FÖRELÄSNINGEN

Varmt välkommen!


/Hanna91 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page